Šabačka Noć istraživača

Ove godine po treći put u Šapcu biće organizovana Noć istraživača u Centru za stručno usavršavanje u saradnji sa mladim maturantima srednjih škola Šapca, sa dopisništvom Srpske naučne televizije i sa Omladinskim pozorištem “Vožd”.

Program pod nazivom VREME JE… će trajati od 18h do 20h. Program se sastoji iz dve odvojene celine. Prvi deo je predavanje o vremenu sa stanovišta različitih naučnih disciplina. Sagledavanje vremena u fizici, vreme kao meteorološki pojam, vreme u istoriji, vreme u civilizaciji, vreme u umetnosti u slikarstvu, vreme u muzici, književnosti, vreme u smislu biologije. Ovo predavanje će pratiti izložba asocijativnih naučnih satova koji umesto cifri imaju asocijaciju na cifru (takozvani Čudesni satovi).

Drugi deo Noći istraživača se tiče šetnje kroz Park nauke i razmatranje vremena u Milankovićevom bulevaru u Parku nauke. U ovom bulevaru se na jednom kraju nalazi Grinički meridijan, a na drugom kraju Analematski časovnik (rad prof doktora Milutina Tadića), te ćemo opet razmatrati pojam kalendara i vremena.

O svim detaljima i programu informišite se na Facebook stranici Noći istraživača Šabac.