Nauka i umetnost u srcu biblioteke

Postavka
Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" , Univerzitetska biblioteka
30.09.2022. 16:00-22:00


Tokom proteklih vekova i godina ljudi su na različite načine razumeli povezanost nauke i umetnosti. Jedni su ih razgraničavali, posmatrali kao nespojive ekstreme, polemisali o tome koja je od njih važnija i potrebnija ljudskom rodu. Drugi su pak tvrdili da je spoj nauke i umetnosti neraskidiv, isticali da jedna drugu motivišu i inspirišu, podsećali da i jedna i druga na svoj čudesni način teže istini, otkrivajući nam tako prirodu oko nas i ono nesvesno u nama. Prekretnicu u istoriji čovečanstva donosi moderno doba kroz sintezu naučnih dostignuća i umetnosti: „Umetnost više nije moguća bez nauke, kao što svako naučno otkriće delom pripada nauci a delom je duboko ukorenjeno u umetnosti“.

Svuda u svetu biblioteke su oduvek bile riznice naučnih i umetničkih dostignuća. U njima se susreću i prožimaju ljudski pronalasci i stvaralaštvo. One su kulturna središta u kojima se pohranjuju i čine dostupnim informacije o svim najvažnijim naučnim otkrićima, o svim najlepšim umetničkim delima, ali i o životima naučnika i umetnika i njihovim inspiracijama. Sačuvana od zaborava u bibliotekama, pisana reč o delima nauke i umetnosti razotkriva istoriju, budi znatiželju i kreativnost, služi znanju, obrazovanju i kulturi.

Da su nauka i umetnost povezane i da im je mesto u srcu biblioteke pokušaćemo da dokažemo na ovogodišnjoj postavci koja ima za cilj da podseti na svetske i naše velikane - genijalce koji nauku i umetnost nisu razdvajali, već dopuštali da im podjednako oplemene dušu.

Na umetnike kojima je nauka bila muza. 

Na one koji su se posvetili nauci kako bi što jasnije izrazili svoj umetnički stil.

Na naučnike koji su pronalazili balans između tehničkih znanja i kreativnog izražavanja.

Na sva tehnološka dostignuća koja su menjala umetnikov pogled na svet i na organizacije i pojedince kojima je u fokusu podizanje svesti o značaju nauke i umetnosti zarad poboljšanja kvaliteta ljudskog života.

__________________________
Želimo da čujemo vaše mišljenje i da se zahvalimo poklonom.

Saradnici

Marijana Stojanović
Vladimir Mirković
Snežana Bojović
Danijela Arsenijević
Tijana Bojović