Bioplastika

Postavka
Delta planet Niš 30.09.2022.


Bioplastika je raznovrstan materijal biološkog porekla koji se bez problema razgrađuje u prirodi. Od maski za mobilne telefone, preko plastičnih tanjira, cipela, pelena, pa do kesa za kupovinu i posuda za cveće - skoro da i ne postoji predmet u domaćinstvu za koji se ne pokušava pronaći ekološki prihvatljivija verzija.

Bioplastika predstavlja biorazgradivu plastiku. Njeni delovi su dobijeni od potpuno ili gotovo potpuno razgradivih izvora-biomase. Dobija se obradom prirodnih polimera (biopolimera) poput skroba i celuloze koji su ujedno i najčešće u upotrebi. Bioplastika ima slične karakteristike kao i obični sintetički polimeri. Razlika je u tome što je bioplastika skroz razgradiva i ne zagađuje životnu sredinu. Ljudi su sakupili više otpada nego što su njihove mogućnosti da njime upravljaju. Jedan od najvećih problema je plastika.

Sa nama ćete moći da naučite kako da kazeinsku plastiku od mleka i jestive plastične čaše od skroba pretvorimo u bioplastiku. Učimo, kreiramo i čuvamo našu planetu!

AUTORI: Maja Živković i Slađana Jović, Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš__________________________
Želimo da čujemo vaše mišljenje i da se zahvalimo poklonom.

Saradnici

Slađana Jović