BIBLIOTEKE BUDUĆNOSTI - DA LI JE REČ O TEHNOLOGIJI ILI MAGIJI?

Univerzitetska biblioteka
Vreme odžavanja: - 17.00-22.00
Mesto održavanja: Noc Istrazivaca_,Niš ,Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla"


U Noći Istraživača 2019. godine Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ iz Niša predstaviće se izložbom Biblioteke budućnosti – da li je reč o tehnologiji ili magiji?

Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla" Niš uvodi tehnološke inovacije u svoje poslovanje još davne 1989. godine kada nabavlja prve računare, uspostavlja prvu internet vezu i počinje da koristi prvu verziju automatizovanog bibliotečko-informacionog sistema. Na taj način spremno se uključila u nezaustavljivi proces stvaranja nove i uzbudljive globalne "digitalne zajednice".

Savremene i buduće biblioteke prepoznate su kao "okeani informacija", kao “ključna mesta znanja i mesta istinske inspiracije i kapaciteta za inovacije” u kojima napredne tehnologije ostvaruju svoj puni smisao, jer se koriste na najbolji mogući način - služe učenju, istraživanju, obrazovanju i kulturi; omogućavaju slobodan i besplatan pristup informacijama; podstiču razvijanje i usvajanje novih digitalnih veština i sposobnosti, neophodnih za život u modernom društvu.

Svim našim posetiocima, ovogodišnjom izložbom, želimo da dočaramo biblioteku budućnosti. Predstavićemo modernu tehnologiju koju koristimo u svakodnevnom radu i koja je dostupna korisnicima u svrhe obrazovanja, ali i kreativnosti i zabave. Segment izložbe posvetili smo predstavljanju prevaziđene tehnologije (prvih mašina i opreme) koju biblioteka sa ponosom čuva.

Želimo, takođe, i da pokažemo da tehnologija jeste magija kojom nestaje papirna knjiga i pretvara se u digitalnu, magija kojom informacije iz celog sveta i na svim jezicima za tren oka postaju dostupne. Običan tekst se lako pretvori u Brajevo pismo, a od dečijeg crteža nastaje igračka - magija koja čini da učenje više nije bauk, čarolija kojom hiljadu knjiga stane u jedan džep…

U biblioteci budućnosti naučićete da programirate mini računare da broje vaše korake i da člansku kartu nosite u svom mobilnom telefonu. Čudesna tehnologija omogućiće vam da saznajete i napredujete uz pomoć otvorene nauke i otvoriće vam pristup ka virtuelnom svetu.

AUTORI: Snežana Bojović, Snežana Jančić, Marijana Stojanović, Danijela Arsenijević, Nevena Stanković, Irena Todorović, Vladimir Mirković, Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla

Učesnici

Snežana Jančić
Irena Todorović
Nevena Stanković
Vladimir Mirković
Snežana Bojović
Marijana Stojanović
Danijela Arsenijević